Szolgáltatások és szórakozás a PTE-n

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Miközben elmerülsz a tudományos élet forgatagában, maguk alá temetnek a tankönyvek, és az egyetem közeli sörgyár komlóillatú levegőjétől bódulatba esel, érdemes egy rövid pillantást vetned Egyetemünk kínálatára a szolgáltatások, kikapcsolódási és pihenési lehetőségek széles választékából.

A hallgatói élet apró-cseprő problémáinak, mindennapos ügyes-bajos dolgainak kezelésében több szinten is segítséget kaphatsz. A hivatalos ügyek (támogatás, kollégium stb.) intézésében a HÖK által működtetett Diákcentrum lesz segítségedre. Kevésbé formális ügyekben a Szolgi (született: BTK-TTK Szolgáltató Iroda) nyújt segítséget. Itt lefénymásolhatod az elmulasztott kurzusok mások által készített, olvashatatlan és érthetetlen jegyzeteit, vagy ha csak a félév végén kapcsolsz, akár be is spiráloztathatod a tananyagot.

Ha az egyetemi lét túlságosan megvisel, magánéleti gondok (pszichológiai tanácsadás), elmacskásodott végtagok („Fenekestől felforgatunk!" mozgásprogram) gyötörnek vagy az álláskeresés tűnik kilátástalannak (karrier-tanácsadás, állásbörze) a KÖSZI-ben (született: Központi Hallgatói Szolgáltató Iroda) tevékenykedőknek mondhatsz köszönetet segítségükért. Persze, ha megelőzni szeretnéd mindezt, akkor tréningek, kurzusok formájában is informál a KÖSZI.

Amennyiben a problémák kiküszöbölésére az időleges világi megoldások helyett a végső, transzcendens gyógymódot választod, Egyetemi Lelkészségünk lelkészei számos keresztény felekezet hagyományában segítik spirituális fejlődésedet.

Egyedülálló módon, országosan elsőként nyitotta meg kapuit Egyetemünk Támogató Szolgálata, amely a fogyatékkal élő hallgatók és oktatók életvitelének megkönnyítését tűzte ki céljául. Ha éppen nem is szorulsz ilyen jellegű támogatásra, önkéntes munkáddal Te is bizonyíthatod empátiás érzékenységedet.

Miután a fentiek minden negatívumot kiküszöböltek az életedből, ideje egy kicsit szusszanni. Az egyetemi épületeket körülvevő botanikus kert - amelyet a terem kiosztása körüli bonyodalmak miatt itt megtartott kurzusaid alatt is megismerhetsz - kiváló alkalmat nyújt, hogy a PécsiBölcsész-szel a kezedben megpihenj. Akár a kari közéletről szeretnél tájékozódni, vagy éppen újonnan megjelent írásod miatt várod a haveri vállon veregetést, a kari sajtó a legalkalmasabb erre.

Ha a pihenésbe beleuntál és aktív kikapcsolódásra vágysz, az Egyetem szűkebb környezetében is ezernyi lehetőséget találsz. A Testnevelés- és Sportközpont ingyenes úszási lehetőséget kínál, vagy ha már számos barátra szert tettél, a tornacsarnokot labdajátékokra is használhatjátok a hallgatók és oktatók számára fenntartott idősávokban. Ha komolyabban foglalkoznál a sporttal a PTE-PEAC 1923 óta fennálló egyesülete számos szakosztálya vár tárt karokkal.

Ha a KÖSZI munkatársai már „fenekestül felforgattak", de még mindig nem volt elég a mozgásból, egyedülálló lehetőséget kínál egyetemünk kezdeményezése a Táncoló Egyetem®. Itt minden szinten (kezdőtől a fellépőig) szinte mindent megtalálsz. Az alakformáló aerobiktól a hip-hop electric boogie-ig számtalan mozgásforma közül választhatsz, de vérmérsékletedtől függően az ír sztepptánc, a kubai salsa vagy éppen a néptánc mellett is dönthetsz. A társastánc tanfolyam a következő évi gólyabálra jelenthet jó felkészítést, ezen felül pedig az ismerkedésre is kitűnő alkalom.

Ha inkább ülve szórakoznál, a Janus Egyetemi Színház vár színvonalas darabjaival, ha előadói véna is szorult beléd, akár a színpadon is kipróbálhatod magad. Ezeken kívül a Szolgi számos egyetemi helyszínen megrendezett koncertre és fellépésre (pl. Dumaszínház) kínál kedvezményes jegyeket egyetemünk hallgatóinak.

Végül pedig, ha a nap lebukik a Jakabhegy vörös sziklái mögé, kezdődhet az éjszakai élet. Az egyetem környékén és a belvárosban hangulatos szórakozóhelyek várnak a pécsi sör és a villányi bor egyedi zamatával. A Kar klubja - a Szenes - pedig filmvetítéseket, szakesteket és fergeteges partykat kínál. Ha pedig ezek után egy új napra ébredsz, kezdődhet minden elölről!