GYIK szakképzés

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A gyakran ismételt kérdések között, ha nem szerepel az, amire Ön kíváncsi, keresse a PTE BTK Pszichológiai Intézet ügyintézőjét, Maurerné Polhammer Andreát! (E-mail cím: maurer@pte.hu, Telefonszám: 72/503-600/24560 mellék.)

 

1. Minden esetben költségtérítéses-e a képzés?

Rezidensi pályázati lehetőség is elérhetők korlátozott számban. 2019-ben összesen 6 fő részére. Rendszerbevételi eljáráson kell részt vennie a jelentkezőknek.

 

2. Ki jelentkezhet a képzésre?

A szakképzésre való jelentkezés elsődleges feltétele MA vagy MSc fokozatú, vagy osztatlan képzésben szerzett pszichológus diploma és klinikai pszichológiai és/vagy mentálhigiéniai munkahelyen betöltött állás.

A további jelentkezéshez szükséges követelményekről a felvételi tájékoztatóban olvashat.

 

3. Hogyan lehet a képzésre jelentkezni?

Szakképzés minden év őszi félévében indul. Amennyiben a jelentkező a feltételeknek megfelel és a jelentkezési lapot a kötelező dokumentumokkal együtt a jelentkezési határidőig leadta, úgy az adott év augusztus utolsó hetén szóbeli felvételi beszélgetésre kerül sor, ahol a jelentkező rátermettségéről, szakmai tájékozottságáról, előképzettségéről szeretnénk tájékozódni. A beszélgetés után egy héten belül tájékoztatjuk a jelentkezőt a felvételi eredményéről. 

 

4. Hányan jelentkeznek átlagosan a szakképzésre?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kétszeres a túljelentkezés.

 

5. Mit tegyek, ha a jelentkezési határidőre nem tudom az összes felvételi dokumentumot beküldeni?

A jelentkezési határidőre minden dokumentumnak be kell érkeznie. Hiánypótlásra legkésőbb a felvételi eljáráson van lehetősége. A felvételi eljárás után nem tudunk hiánypótlást elfogadni.

 

6. Ha egy korábbi évben jelentkeztem, de nem nyertem felvételt, úgy felhasználhatom-e az akkor leadott dokumentumaim, vagy új felvételi anyagot kell benyújtanom?

Amennyiben újra szeretne jelentkezni, új felvételi anyagot kell beadnia.

 

7. Ha félidejű állásban, vagy önkéntesként  dolgozom, jelentkezhetek-e a szakképzésre?

Önkéntesként nem lehet jelentkezni. Ez a lehetőség 2010-ben megszűnt. [(ld. 217/2010. (VII. 22.) Korm. rendelet 21.§ (4)].

Amennyiben az állás klinikai és/vagy mentálhigiéniai munkakörben van, úgy a félidejű, 20 órás munkaidőben betöltött állás is megfelelő feltétele a jelentkezésnek. Ebben az esetben azonban a szakvizsgát időarányosan később lehet letenni (ld. 22/2012. EMMI rendelet).

 

8. Miért fontos az, hogy hol dolgozom?

Mert klinikai pszichológiai tudást a klinikumban lehet elsajátítani.

 

9. Külföldön szerzett pszichológus diplomával jelentkezhetek-e a szakképzésre?

Igen, amennyiben a diploma honosítva van. A külföldön szerzett diplomák elismertetését a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ végzi.

 

10. Részt vehetek-e egyidejűleg doktori képzésben és a klinikai szakpszichológusi szakképzésben?

2012. szeptember 14. óta jogilag van erre lehetőség, azonban  az Egyetem saját hatáskörében dönthet arról, hogy engedélyezi-e. Doktori képzésben ugyanúgy, mint félidejű állás esetén, a hallgató a szakvizsgát időarányosan később teheti le (ld. 22/2012. EMMI rendelet 11.§.(3)). A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a két képzésben való egyidejű részvétel olyan megterhelést jelent, ami miatt a hallgatók nagyrésze általában valamelyiket abbahagyja.

 

11. Mi történik, ha gyereket vállalok?

Mivel fontos, hogy a hallgató a képzés teljes ideje alatt gyakorlatban legyen, így GYES alatt halasztani kell.

 

12. Mennyi lehetőség van a halasztásra?

A szakképzés ideje alatt négy félévet lehet félévet halasztani.

 

13. A 150 óra sajátélményű önismeret teljesítése a jelentkezés feltétele-e?

A 150 óra önismeret a szakvizsgára bocsátás feltétele, így a felvételinél nem szükséges igazolni.

 

14. Milyen sajátélmény/önismeret fogadtatható el?

A sajátélménynek akkreditált pszichoterápiás képzőhelyen, kiképző terapeuta által végzett és egybefüggő 150 órának kell lennie, csoportos vagy egyéni formában.

 

15. Mindenképpen szükséges-e a pszichodiagnosztikai (MAWI, MMPI, Rorschach) alapjártasság?

Igen.

 

16. Mikor kell eldöntenem, hogy felnőtt vagy gyerek szakirányon szeretnék-e tanulni?

Amikor állást keres, illetve amikor leadja a pályázatát a képzésre való jelentkezéshez.

 

17. Milyen napokon vannak az elméleti előadások, mennyi időt vesz igénybe a képzés?

Az elméleti képzési napok minden esetben hétfői napokra esnek, 9-17 óráig. Félévente 4-5 alkalommal – erről bővebben a szakirodalom jegyzéknél talál információt, ott van az elméleti képzés elosztása 8 félévre. A gyakorlati képzési napok attól függően, hogy hova helyezik gyakorlatra a Jelöltek, a csoportvezetőtől függ a tömbösítés. A pontos gyakorlati óraszámokról a Neptun tanulmányi rendszer, tanterv menüpontjánál talál tájékoztatást.