ERASMUS ösztöndíj

Nyomtatóbarát változatPDF változat

..........

Az ERASMUS az Európai Unió programja, amelynek célja az európai felsőoktatási intézmények közötti oktatói és hallgatói mobilitás elősegítése. A program minimum 3- maximum 10 hónapos időtartamra biztosítja a tandíjmentes külföldi tanulmányokat az EU országaiban. Az 1987-es indulás óta 2,3 millió egyetemi hallgató részesült valamilyen formában az ösztöndíjban.

Rengeteg érv szól amellett, hogy miért éri meg az ösztöndíjat igénybe venni. A leggyakrabban említettek: a nyelvtanulás, a gazdag élettapasztalatok, nemzetközi baráti kör, előny a munkaerőpiacon, de akár az is előfordulhat, hogy életed párjával is külföldön találkozol (10-ből 1 hallgatóval ez történik!). Egy 2007-es SOMECON tanulmány szerint például a volt Erasmus hallgatók több mint 80%-a gondolja úgy, hogy az ösztöndíj nagyon hasznos volt az életük, fejlődésük szempontjából.

......

A Pszichológia Intézet több mint 19 egyetemmel áll kapcsolatban és 13 országba kínál lehetőséget Számodra a külföldi tanulmányokra. Európa minden nagyobb régiójában találhatsz partner intézetet: az Egyesült Királyságban, Nyugat-Európában (Franciaország, Belgium, Németország), Dél-Európában (Olaszország, Portugália), de választhatod akár a szomszédos országokat is (Szlovákia, Szlovénia, Ausztria). A lehetőség kihasználása csak rajtad áll: a jelentkezett hallgatók szinte mindegyike megkapja az ösztöndíjat. Az Erasmus ösztöndíjak a képzésed bármely szakaszában igénybe vehetőek: BA hallgatóként, MA hallgatóként, de akár a későbbiekben is doktori hallgatóként, vagy már az egyetem oktatójaként.

............

Néhány hallgatói beszámoló:

Bali Cintia beszámolója: katt ide!

Terdik Nikolett beszámolója: katt ide!

Dancsik Adél beszámolója: katt ide!

Reitz Kinga beszámolója: katt ide!

.......

Bővebb információ az aktuális pályázati kiírásokról ITT.