Pécsi Tudományegyetem

Pszichológia Intézet

                        

   
   

Intézeti műhely

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Kedves Kollégák és PhD Hallgatók!

Ezúton szeretnénk meginvitálni benneteket Intézeti Műhelyünkre, amelynek keretein belül a Pszichológia Intézetben zajló kutatómunka hátterébe pillanthatunk bele.

A Műhely időpontja: 2018. április 03. (szerda) 12.00 – 12.45. 

Helyszín: B/214

Kovács Petra: A sebezhetetlenség paradoxona - Pszichológusok az Országos Mentőszolgálatnál

pszichológus, Országos Mentőszolgálat és tudományos segédmunkatárs, PTE-BTK Pszichológia IntézetAz Országos Mentőszolgálatnál – Európában egyedülálló módon – 2011 óta szerveződik szervezeten belüli pszichológiai és mentálhigiénés ellátás. A pszichológusok feladata az állomány pszichés állapotának felmérése és nyomon követése; a mentődolgozók pszichés felkészítése, kommunikációs és konfliktuskezelési stratégiáinak fejlesztése, kiégés prevenciója, egyéni és csoportos mentálhigiénés ellátása. Kiemelt szerepet kapnak a súlyosan megterhelő esetek (pl. gyermekhalál vagy tömeges balesetek) utáni egyéni és csoportos krízisintervenciók.

Előadásomban szeretném bemutatni a vészhelyzetben dolgozók lélektani működéséről szóló „sebezhetetlenség paradoxona” elméletet, melyet mentőorvosokkal és mentőtisztekkel készített interjúrészletekkel illusztrálok. Az interjúk segítségével betekintést nyerhetünk a mentődolgozók személyes történeteibe és emlékeibe, feltárulnak a súlyos esetekhez kapcsolódó fájdalmas érzések és az azokkal való egyéni megküzdés különböző stratégiái. A bevetés utáni debriefing lépéseit egy konkrét eset segítségével mutatom be.